Συνταγές

Σύγκλινο Λακωνίας

Ενας παραδοσιακός μεζές με άρωμα πορτοκαλίου

Συστατικά

Για το σύγκλινο

  • 2 κουταλίες της σούπας Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Maxouli
  • ½ κιλό 750 γρ. Καπνιστό χοιρινό  (ζητήστε για χοιρινό καπνισμένο με φασκόμηλο)
  • 4 Πορτοκάλια
  • 2 Στίκ κανέλλας
  • 3 με 4 γαρύφαλλα 
  • μπαχάρι
  • πιπέρι
  • μαϊντανός
  • σέλινο
  • 2 κ.σ θυμαρίσιο μέλι “300”

Για Γαρνίρισμα

  • 300 Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής
  • ρίγανη
  • αλατοπίπερο  
  • φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

 

Αρχικά κόβουμε το καπνιστό χοιρινό σε 2 μεγάλα κομμάτια,

Πλένουμε όλα τα πορτοκάλια καλά απέξω, τα κόβουμε στα 4 Ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ¾ γεμάτη με νερό  το καπνιστό χοιρινό και όλα τα υπόλοιπα υλικά που αναγράφονται για το σύγκλινο .  Tα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 με 45 λεπτά (το καπνιστό χοιρινό είναι ήδη μαλακό, να μην το παραβράσουμε  και μαλακώσει υπερβολικά)

Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσει λίγο. Το κόβουμε σε φέτες πάχους αναλόγως της προτίμησης μας. Δοκιμάζουμε για αλάτι και αν θέλουμε αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τη προτίμηση μας.  Στραγγίζουμε τα κομμάτια με τα πορτοκάλια και γαρνίρουμε.  Πασπαλίζουμε με το φρεσκοκομμένο κρεμμυδάκι και ρίγανη, στη συνέχεια ραντίζουμε με Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο 300.